Логотип
  • Ми – це Європа!

    10.04.2023

    Спільний проект Польсько-німецької школи ім. Віллі Брандта в м. Варшаві та Німецько-української міжкультурної школи в м. Києві

    Дружба між Польщею та Україною – це міцний зв’язок у такі часи, як зараз. Мало яка країна допомогла Україні в останні місяці так, як сусідня Польща. Жодна інша країна не прийняла стільки біженців з України з початком російської агресії, і навряд чи якась інша країна надала Україні настільки велику підтримку в різних гуманітарних сферах. У ході цього зростаючого братерства цілком зрозуміло, що дві німецькі школи за кордоном у Варшаві та Києві також дуже зацікавлені в подальшому поглибленні своїх дружніх відносин. Польсько-німецька школа ім. Віллі Брандта завжди міцно і непохитно стояла поруч з Німецько-українською школою в Києві. Вони знають, цінують і підтримують одна одну.

    У дусі цієї дружби обидві школи розробили ідею реалізації спільного навчального проєкту з предмету «Суспільствознавство» на тему «Європа». До проєкту були залучені учні 9 та 10 класів Німецько-української школи під керівництвом пана Врубеля та учні 10.1 класу Польсько-німецької школи ім. Віллі Брандта під керівництвом пана Доктора. Протягом декількох тижнів учні обох шкіл зустрічалися на спільних уроках із суспільствознавства в онлайн-форматі, щоб обмінятися власними поглядами на Європу та свою роль як європейців. На початку спільного уроку ключові слова, такі як «європейська ідентичність» та «культурний обмін», відігравали важливу роль, а спільні роздуми та дискусії спонукали українських та польських учнів до критичної саморефлексії.

    На наступному етапі роботи в малих групах усі учні підготували презентації про відповідно іншу країну, а наступного тижня результати були представлені під час спільних онлайн-уроків. З одного боку, було неймовірно цікаво, а іноді й кумедно дізнатися, як учні іншої країни бачать свою країну та її жителів. З іншого боку, це також призвело до неймовірно приємного спілкування між учнями, яке, безумовно, надовго залишиться в пам’яті всіх, хто брав участь у проекті.

    Завдяки досвіду, набутому під час карантину через коронавірус, та навчальним можливостям у сфері діджиталізації, спільні онлайн-уроки не становили жодних проблем. Поки учні сиділи у своїх класах у Польсько-німецькій школі ім. Віллі Брандта та Німецько-українській школі в Києві, спільний віртуальний клас слугував платформою для обміну думками.

     

     

     

     

     

    Від самого початку всі учні з ентузіазмом сприйняли можливість спілкуватися один з одним у такий спосіб. Згодом між ними дуже швидко зав’язалися перші дружні стосунки і вони висловили бажання і надалі тісно підтримувати цей зв’язок.

    Обидві школи з радістю сприйняли таке бажання і вже розглядаються подальші спільні навчальні проєкти. Ці майбутні проєкти також повинні бути в дусі Європи, слідуючи девізу:

    Будуємо мости і налагоджуємо зв’язки,

    долаємо кордони та розуміємо один одного!

    Contact us